CINEMATOPHOBIA

Liaupsės ir kritikos strėlės kinui.

rainbow

Maištininkas be priežasties | Rebel Without a Cause

 

Apie filmą:

Žanras: drama
Metai: 1955
Trukmė: 111 min
Režisierius: Nicholas Ray
Vaidina: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo
IMDb vertinimas: 7,8 (Labai gerai)
Mano vertinimas: 8,75 (Labai gerai)
Ar žinojote, kad  3 pagrindiniai filmo aktoriai žuvo ganėtinai 
tragiškai: 1955 m. James Dean žuvo avarijoje, Sal Mineo - 1976 m. 
nudurtas, o Natalie Wood 1981 m. nuskendo.


Maištininkas be priežasties

Apžvalga:

Perskaičiusi apie šį filmą laikraštyje susidomėjau ir priverčiau save susikaupti pažiūrėti jį, kad ir koks senas jis beatrodytų. O iš tiesų – na ir kas, kad senas? Juk turiu nedidelę pasiją 50-iesiems metams, dėl to buvo velniškai malonu mėgautis filme tvyrančia atmosfera. Ar „Maištininkas be priežasties“ būtų įdomus ir paprastam mirtingajam? Žinoma. Ypač paaugliui arba jo tėvams – tai ir yra pagrindinės problemos, nagrinėjamos filme.

SCENARIJUS // Bet koks žmogus, susiruošęs peržiūrėti šį filmą (ar bet kurį kitą seną filmą), turėtų pasiryžti lėtam veiksmui, kuris šįsyk apėmė maždaug 2 dienas (veiksmas, ne filmo trukmė, neišsigąskite tik). Viskas vyksta lėtai ir rutuliojasi labiau parodant ne veiksmą, bet jo priežastį ir pasekmes. Žinoma, tai nereiškia, kad filme visai nieko nevyksta. Buvo net vietų, kurių metu mano veide suspindėdavo plati šypsena, buvo graudesnių momentų. Tai labiau į sielą žvelgiantis, ne nūdienos skubančiam lekiančiam žmogui sukurtas filmas. // VERTINU 8.

ERDVĖ, EFEKTAI // Erdvė, nuotaika, veiksmas ar bet kas kita, ko buvo imtasi – viskas buvo puikiai pavaizduota. Kad ir kokie keisti gali pasirodyti tuometinių paauglių poelgiai, žiūrint filmą net nekyla abejonių, jog viskas būtent taip ir vyko. O juk neretai tenka pamatyti filmų, kur paaugliai vaizduojami kažkaip hiperbolizuotai, netikroviškai, ir tai paprastai pajuntama. // VERTINU 9.

VAIDYBA, PERSONAŽAI // Filmo kūrėjų tikslas buvo pavaizduoti ne kokį nors labai įdomų televizijos personažą, o paauglį, tokį, koks jis yra, paprastą, bet tuo pačiu metu ir nepaprastą. Misija įvykdyta: aš mačiau žmogų, kurio rūpesčiai, problemos, pasirinkimai, nuomonė buvo man puikiai suprantami. Tai leidžia giliau pažvelgti ir į save. // VERTINU 9.

MINTIS, IDĖJA // Tokie filmai, kuriuose būtų vaizduojamas maištaujantis paauglys, nėra retenybė. Laimė, šis filmas pavykęs. Gal jis už tave ir neišspręs tavo kasdienos problemų, bet bent jau leis į jas pažvelgti kito žmogaus akimis – nes jeigu tavo ir tavo kaimyno sodai identiški, tai savojo sodo trūkumus pastebėsi tik dirstelėjęs į kaimyno sodą
:) // VERTINU 9.

SUSUMAVUS IR APSKAIČIAVUS // Pripažinsiu, ir aš nesu pripratusi prie tokio filmo, kuriame veiksmas teka ne tokia jau įprasta vaga (bet tai nereiškia, jog mėgstu žaibo blyksniais mirgantį pigų šiuolaikinį veiksmo filmą. Oi, ne), bet labai lengva užsimiršti ir pasinerti į kažką, kas sujungia tiek intriguojančius įvykius, tiek dvasios pasaulį.


BENDRAS VERTINIMAS: 8.75

 

Tags:

Leave a Reply