CINEMATOPHOBIA

Liaupsės ir kritikos strėlės kinui.

rainbow

Tarnaitė | Ah-ga-ssi

Apie filmą:

Žanras: Drama, mistinis, romantinis, trileris.
Metai: 2016.
Trukmė: 144 min.
Režisierius: Chan-wook Park.
Vaidina: Min-hee Kim, Tae-ri Kim, Jung-woo Ha.
IMDb vertinimas: 8,1 (Labai gerai)
Mano vertinimas: 7,25 (Galėjo būti ir geriau)
Ar žinojote, kad  originalų filmo pavadinimą galima išversti į 
"Panelė" - nuo Panelės Hideko, tačiau anglakalbėse šalyse pavadinimas 
buvo pakeistas į "The Handmaiden", kas reiškia tarnaitę.


tarnaitė

Apžvalga:

Geriausia būtų, jeigu apie šį filmą skaitytumėte jį jau pažiūrėję. Aš irgi nuėjau į kino teatrą nė nenutuokdama, – na, gerai, žinojau, kad bus apie tarnaitę ir kažkokią aferą – apie ką jis, net neatkreipiau dėmesio, jog esu 2 metais per jauna jį žiūrėti, sunerimau tik pastebėjusi, kad aplink mane vien tik vyresnio amžiaus moterys su arbatos puodeliais rankose. O tada – kur dėsies… Pripažinsiu, filmas susuktas neblogai, o vakarietiško šiurkštumo jame tik vos vos galima aptikti, bet vis tiek tai nėra pats maloniausias kūrinėlis.

 

TRUMPAI APIE SIUŽETĄ // Filmas padalytas į 3 dalis. Pirmojoje pasakojama apie paprastą įvykių seką. Susižavėjęs gausiu turtingos japonės, gyvenančios su dėde, turtais, ilgapirštis vyrukas surezga tokią aferą: iš vaikų namų jis nusiunčia „savą mergaitę“ tapti kilmingosios tarnaite, kad šioji įtikintų panelę, jog minėtasis vyras ją iki ausų įsimylėjęs. Susituokęs su turtingąja vyrukas ją išsiųstų į beprotnamį, o gautu josios palikimu pasidalytų su padėjėja. Šios dalies pabaiga laukia išties netikėta. Antroji dalis pasakoja tą pačią istoriją, tik per turtingosios panelės prizmę, ir paraleliai su itin komplikuota panelės praeitimi. O trečioji dalis – visų įvykių atomazga, nes niekas nėjosi taip, kaip buvo planuota. Nebent planas buvo daug gilesnis, negu pateiktas žiūrovams.

APŽVALGA // Iš tiesų, kad ir kaip įspūdingai viskas skambėtų, tai – klasikinis Pietryčių Azijos erotinis trileriukas. Nuogybių šiame filme neįsivaizduojamai daug, ką jau kalbėti apie ne itin įprastinius tarnaitės ir panelės ir dėdės ir panelės santykius. Juodas, labai juodas filmas. Jeigu Holivudas būtų užsimojęs sukurti štai tokį ištvirkusį filmą, niekas nesugebėtų jo išžiūrėti, nebent kokie sadomazochistai, tačiau kūrėjai iš Rytų žino, kas yra subtilumas ir taip sielos nekankinantis erotiškumas. Pasiekia mus ir garbės idėja, jog mirti tai mirti, svarbu – vyru, bet ji pateikta visai kitaip nei mums įprastuose Vakarų filmuose – ne per jėgą, o per garbę. Kalbant apie siužetą, jis tikrai painus ir turiningas. Tikrai negali nuspėti, kas išsirutulios paskiau, bent jau iš pradžių. Bet kad filmas kiek ištęstas – faktas kaip blynas. Labai jau norėta istoriją papasakoti iki galo, tačiau nejaugi klasika nesako, jog kiekvienas pabaigą gali susikurti ir pats? Atrodo, kad pradžioje gauname krūvą klausimų, o po to lygiai tiek pat atsakymų. Bet juk mes, rinkdamiesi tokį egzotišką filmą, galbūt nenorime tyrelės, gal mes pageidaujame kepsnio? Bent jau pabaigą galima buvo nukirpti velniop, kad bent kokia intriga liktų. Nes pabaigoje filmas pasidaro nuspėjamas, ir kuo toliau, tuo labiau jis primena kažkokį klaikų košmarą, kurio net nelabai norisi žiūrėti. Bet bent jau aktoriai savo darbą atliko gerai iki pat galo. Net neįsivaizduoju, kaip jie sutiko tokiame filme vaidinti, tačiau už tokį ryžtą kiekvienas nusipelnė po Oskaro.

VERTINIMAS // Scenarijus: Siužeto išdėstymas niekuo neišsikiria, palyginant su panašiais filmais, kai istorija atskleidžiama labai pamažu. Nors iš pradžių siužeto vingiai verčia iš koto, viskas tiek ištęsta, kad pamažu nusibosta ir tai. Nepatiko man ir tai, jog per daug atsakymų duota. 5 Erdvė, efektai: Nesu aš tokių dalykų mėgėja… Bet erotika pateikta subtiliai ir skoningai (pati netikiu tuo, ką rašau. Labai jau keistai sau skambu). Tik pačioje pabaigoje šiek tiek per daug prikišta nesąmonių. 7. Vaidyba, personažai: Personažai įdomūs ir nenuspėjami, jų nedaug, tačiau kiekvieną galima pavadinti asmenybe. O aktorių darbas tiesiog nežmoniškai pagirtinas! 10. Mintis, idėja: Filmo idėja nėra ypatingai pribloškianti. Tarnaitė? Afera? Didelis palikimas? Kažkur girdėta… 7. // VIDURKIS 7,25.

SUSUMAVUS IR APSKAIČIAVUS // Visgi jeigu filmo dar nematėte, iš tiesų, nebūdami pilnamečiai, geriau jo net nežiūrėkite. Tačiau jeigu norite pamatyti, kad ir erotinis pasaulis gali būti pateiktas švelniai ir meniškai, šį filmą galite rinktis. O erotiškumu apipintas neblogas scenarijus ne kartą žiūrovą nustebina, tačiau režisierius šiek tiek užsižaidė su filmo trukme.


BENDRAS VERTINIMAS: 7,25.


Kita apžvalga - apie siaubo filmą "Priešnuodis gyvenimui". Tai - 
kitoks siaubo filmas, kuris žaidžia pagal visai kitokias žaidimo 
taisykles, nei esame įpratę.
 

 

Tags: , , ,

Leave a Reply