CINEMATOPHOBIA

Liaupsės ir kritikos strėlės kinui.

rainbow

Iksmenai (2 dalis) | X-Men

Apie filmą:

Žanras: Veiksmo, nuotykių, sci-fi.
Metai: 2011, 2014, 2016
Trukmė: 131-144 min.
Režisierius: Matthew Vaughn, Bryan Singer.
Vaidina: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence.
IMDb vertinimas:  7,6 (Labai gerai)
Mano vertinimas:  6,75 (Galėjo būti ir geriau)
Ar žinojote, kad James McAvoy, ruošdamasis Profesoriaus X rolei, 
netgi nusiskuto galvą, tačiau tik po to sužinojo, kad čia jis turėjo 
būti su plaukais. Dėl to pirmą filmavimo mėnesį teko nešioti perukus. 


iksmenai

Apžvalga:

Po kelių neblogų filmų apie Loganą mus užplūdo nauja banga apie Iksmenus. Nors galima teigti, jog režisierius tas pats, – na, neskaitant „Pirmos klasės“ – stiliukas jau ne toks, koks buvo prieš kelerius metus. Taip, šį bei tą pavyko ištaisyti, taip, gardūs prieskoniukai žiūrovų skonio receptorius suvirpina labiau, tačiau negalima teigti, jog šis mokinys po atostogų grįžo neištuštėjusia galva.

TRUMPAI APIE SIUŽETĄ // Pirmajame filme pagaliau išvystame neišskiriamus priešus-draugus senukus Profesorių X ir Magnetą jaunus ir dar tik atrandančius savo galias. Kol dar jie tėra neišskiriami draugai, jie ima burti kitus mutantus į vieną vietą ir čia pradeda ryškėti judviejų nesutarimai. Antrasis filmas nupiešia tamsią mutantų ateitį ir gresiančią apokalipsę, dėl to Loganas yra nusiunčiamas į praeitį, kad pakeistų tragišką ateitį. Keblumai šiaip taip įveikiami, ir „Apokalipsėje“ prasideda tikra apokalipsė, mat pirmasis pasaulyje mutantas Apokalipsė pabunda po tūkstantmečius trukusio snaudulio ir nutaria sunaikinti paprastąsias žemiškąsias skruzdėles. Nieko asmeniško – jį reikia kaip nors sustabdyti. Greičiausiai priešams teks vienytis?

APŽVALGA // Pradėsiu nuo neblogų dalykų. Prieš vos ne visą amžių sukurti mutantai atspindėjo tuometinės visuomenės problemas. Nuo kitų besiskiriantys žmonės dar negalėjo jaustis sąlyginai laisvai, kaip kad dabar, ir su ypatingomis galiomis gimę ir pasaulį keičiančius darbus darantys herojai ir piktadariai tikrai galėjo įžiebti ugnelę kiekvieno save kitokiu laikančiu skaitytojo širdyse. 2000-2006 išėję jau ganėtinai rimti filmai iš kitų Marvel kūrinių išsiskyrė tamsesnėmis spalvomis, mažesne vadinamojo Marvel humoro doze ir gilesnėmis filosofinėmis potekstėmis, tačiau mutantai vis dar turėjo plakatinių atspalvių, dėl to negalėjo nusileisti iki žmonių lygio. Antrajame šio šviežio tūkstantmečio dešimtmetyje sukurti filmai demonstruoja kintančius publikos reikalavimus. Dabar mes vis dar norime išskirtinumo ir herojiškumo, tačiau geidžiame išvysti ir žemiškus, mums pasiekiamus veikėjus, kurie sprendžia dilemas, pykstasi, susitaiko, kuriems kas nors nepavyksta, kurie ne tik rūpinasi pasaulio griovimu ir gelbėjimu, bet ir savo pačių laisvalaikiu bei pramogomis. Tenkina mane ir tai, jog iš dalies atsikratyta perteklinių siužeto linijų ir beveik neliko prasmės neturinčių veikėjų, dėl to kūrėjai atlikusį plotą išnaudojo platesniems pagrindinių personažų biografijos ir psichologinių paveikslų tyrimams. O susipažinti su pagrindiniais veikėjais bei jų istorijomis, veiksmų psichologiniais pagrindimais yra tiesiog tobulas jausmas! Užtat labiausiai nuliūdino į filmus brautis pradėjęs Marvel humoras, kurį dar galima pavadinti lėkštoku humoru. Taip, juokeliai ir pokšteliai neretai padeda filmams, ypač ne dramoms, o va tokiems mokslinės fantastikos-nuotykių-veiksmo kūriniams, tačiau tokios paplokščios išdaigos tik sugadina visą nuotaiką. Už tai ir apverkime mūsų šviežiuosius filmus.

VERTINIMAS // Scenarijus: Pažanga… padaryta! Pagaliau piešiami gilesni veikėjų portretai, nes atsikratyta dalies visiškai nereikalingų siužetinių nuokrypių. Tačiau į Iksmenų visatą pradeda brautis tik kartkartėmis vykęs Marvel humoras. 8. Erdvė, efektai: Efektai pasens. Vienintelė išeitis – stipresnis emocinis užtaisas arba kaskadiniai triukai. Kad ir kokie gražūs griuvėsiai ar kostiumai atrodo dabar, po 10 metų jie kels šypsnį. 5. Vaidyba, personažai: Kaip ir minėjau, sukurti personažai ir juos vaidinantys aktoriai priekaištų daug nekelia. Žinoma, gilintis į personažus leidžia ir tai, jog tai jau… 4-6! filmai apie mutantus, tačiau et, ne visi sugeba ir tuo pasinaudoti! 8. Mintis, idėja: Naujieji Marvel kūriniai neria į paviršių. Kalbėdama apie idėjų sumąstymą, negalėčiau siužetų pavadinti labai originaliais, nes, na, taip, tūkstantmečius metų piramidėje parpęs į destrukciją linkęs mutantas turėjo anksčiau ar vėliau atsirasti žiūrovų akiratyje, bet štai „Praėjusios ateities dienos“ pasigriebė kiek įdomesnę mintį – rūpintis praeitimi, kad ateitis būtų šviesesnė. „Atgal į ateitį“, žinoma, tikrai tikrai tikrai neturėjo tokio paties pamatinio akmens, tačiau šįsyk idėja pateikta ganėtinai įdomiame kontekste. 6. // VIDURKIS 6,75.

SUSUMAVUS IR APSKAIČIAVUS // Tas, kuriam patiko senieji Iksmenai, gaus nusivilti. Tas, kuriam nepatiko senieji Iksmenai, gaus progą pažvelgti į juos kitaip. Tas, kuriam apskritai patinka Iksmenai, džiūgaus naujai atvertais horizontais. Paprasta. Rinkitės, kuris esate Jūs.


BENDRAS VERTINIMAS: 6,75


Kita apžvalga - net sunku sugalvoti, nes idėjų galvoje verda, bet 
pabūsiu ekstremalė ir apžvelgsiu ekstremalų Pietų Korėjos "pagimdytą" 
filmą "Tarnaitė". Patariu jį pažiūrėti prieš pasirodant apžvalgai...
 

 

Tags: , ,

Leave a Reply