CINEMATOPHOBIA

Liaupsės ir kritikos strėlės kinui.

rainbow

Iksmenai | X-Men

Apie filmą:

Žanras: Veiksmo, nuotykių, Sci-Fi.
Metai: 2000, 2003, 2006.
Trukmė: 104-134 min.
Režisierius: Bryan Singer, Brett Ratner.
Vaidina: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen.
IMDb vertinimas: 7,2 (Labai gerai)
Mano vertinimas:  7,5 (Neblogai, man patiko)
Ar žinojote, kad Ian McKellen, vos priėmęs Magneto rolę šiame filme, 
gavo pasiūlymą vaidinti Gendalfą "Žiedų valdove"? Dėl to teko 
koreguoti visą filmavimo tvarkaraštį, kad aktorius spėtų po "Iksmenų" 
nulėkti į Naująją Zelandiją filmuotis kitame filme.



xmenai



Apžvalga:

Marvel filmai pasižymi blizgiais herojais bei jų žiūrovo dvasią keliančiais žygdarbiais. Šiame kontekste visa ilga (ir dar nebaigta!!!) iksmenų istorija atrodo kitaip. Žinoma, kaltinkite mane nešališkumu, nes esu didelė šių mutantų gerbėja, tačiau pripažinkite, kad šie filmai turi ir gilesnių sluoksnių. Filmus galima suskirstyti į 3 etapus ir šįsyk pradėsiu nuo pirmųjų nedrąsių epinio kūrinio raidos žingsnių.

TRUMPAI APIE SIUŽETĄ // Labai sunku papasakoti apie siužetą, nes siužetinių linijų gausybė. Bet visi trys filmai supažindina mus su nepaprastų galių turinčiais mutantais bei dviem pagrindinėm jų stovyklom: Čarlzo Ksavjero mutantų mokykla, kur jie mokosi gyventi su savo galiomis netrukdantys pasauliui, ir Magneto buriama mutantų kariauna, nes šis tiki galįs pavergti paprastus mirtinguosius. Netrukus horizonte pasirodo kiek laukinis ir individualistas Loganas, turintis puikų ginklą – iš plaštakų išlendančius admantiumo (labai labai kieto metalo) nagais-peiliais, ir kaip tik tuo metu prasideda didelis galingųjų konfliktas. Likti nuošalyje būtų stačiai nepadoru.

APŽVALGA // Kuo ši trilogija kitokia, nei kiti filmai? Produktyvumu. Per tas bendras 350 minučių žiūrovas gauna gausybę siužetinių linijų, kurios, nors ir išvystytos neblogai, retkarčiais atrodo nereikalingos arba… na, kažko trūksta, ir tiek. Giriu už tai, jog veikėjai tikrai spalvingi – bent jau pagrindiniai. „Iksmenai“ žymi naują Marvel filmų etapą, kai mes matome nebe ryškius plakatinius didvyrius, o ypatingus žmones, sprendžiančius dilemą, pasukti gėrio ar blogio pusėn. Štai! Mes turime geruosius, mes turime bloguosius, bet čia stovyklos nesibaigia. Turime individualistų, turime nuolatinių persimetėlių. Žodžiu, intrigos netrūksta. Taip pat ir tamsos net pačių geriausių veikėjų sielose, o tai išvis veža. Švelnių, ne per sunkių eiliniam žiūrovui, pafilosofavimų filmai irgi turi. Malonu, nes dauguma Marvel filmų (pavyzdžiui, „Keršytojai“ ar koks nors „Geležinis žmogus“) nepasižymi ypatingu dvasiniu gilumu, o „Iksmenuose“ pasikapstoma ir po gilesnes problemas – pabandykite filmą žiūrėti, mutantus laikydami išskirtinių žmonių metafora. Išskirtiniai žmonės nėra tik aukštinami, parodomos ir jų tamsios savybės, savanaudiškumas, neapsisprendimas, netgi iki galvos skausmo gali mąstyti, tai geriau netramdyti savo unikalių galymybių ar dėl kitų saugumo uždaryti save? Viena iš legendinių detalių laikyčiau ir Čarlzo ir Magneto santykius. Niekada nesuprasi, priešai jie ar draugai, ar jie savo malonumui stumdo tuos šachmatus (turiu blogą nuojautą, jog metaforą čia galima suvokti ir ganėtinai tamsią), ar čia vyksta intensyvios diplomatinės derybos ir tiek. Ir visa tai susiveda į nepaprastai įkvepiančią ir dvasią keliančią (bet labai subtiliai, ne taip atvirai ir šleikščiai) istoriją, kurios nepamirši. „Iksmenus“ mačiau milijonus sykių, galiu matyti be pradžios, be pabaigos, bet pro mano akis neprasprūs. Per daug sentimentų? Saldumo? Tada imkime kabinėtis prie jau senstelėjusių efektų, visiškai bukų foninių veikėjų ir kartais juokingo scenarijaus ir poelgių (rimtais momentais), prie šiek tiek komiksą (o to neturėtų būti) primenančio montavimo ir scenų išdėliojimo.. Bet juk nesinori imti ir tokio gražaus rašinio sudirbti blogais žodžiais.

VERTINIMAS // Scenarijus: Nuostabu, kai kažkas efektyviai sugeba išnaudoti trijų filmų juostas ir prikuria siužetinių linijų daugiau negu dvi, o dvasią pakelti be tiesioginių didvyriškumo apraiškų irgi nėra taip jau lengva. Bet reikia ir mokėti pabaigti pradėtus darbus, o kai kurios siužetinės linijos atrodo skubotos ir nereikalingos. 7. Erdvė, efektai: Pripažinkime, nėra labai gudru į filmą prikišti per daug specialiųjų efektų, nes ilgainiui jie visiškai pasens ir įkyriai badys akis. Liūdna pripažinti, bet taip nutiko ir čia. Tačiau Mistikos kūno menas tiesiog žavi. Turbūt paišymas ir valymas trūko ilgiau negu filmavimasis. 6. Vaidyba, personažai: Vaidyba žavi, personažai taip pat gana individualūs, o ne pilka stereotipų masė, nes herojiškuosiuose filmuose pilkos masės niekas matyti ir nenori. Visi visutėliai pagrindiniai veikėjai, o jų nemažai, yra tikri individai, vienas nuo kito besiskiriantys ne tik galiomis, o jų sielose dažnai užverda tikra sumaištis. Bet štai su antraplaniais veikėjais niekas nesivargino pasiterlioti… 8. Mintis, idėja: Tai ištisa visokiausių pasvarstymų apie išskirtinumą serija. Geriau būti tokiam, kaip visi, ar atstumtam, bet kitokiam? Ar gali kiti priimti kitokius? Ar ypatingieji turi valdyti pasaulį, ar nesikišti ir tik padėti, kai reikia? Ar geriau priklausyti kokiai grupei, ar veikti už save? Ir taip toliau, ir taip toliau… Galėtų nusileisti Zaratustra ir papasakoti savo filosofiją apie šiuos klausimus. Nenustebčiau. 9. // VIDURKIS 7,5.

SUSUMAVUS IR APSKAIČIAVUS // Sunku viską suvirškinti, bet pamatyti verta jau vien dėl to, kad filmų apie „Iksmenus“ išties daug, tad keliems vakarams filmais jau kaip ir apsirūpinta. Tačiau jei iki šiol matėte ne pačius įdomiausius Marvel filmus kaip „Žmogus-Voras“ ar „Fantastiškas Ketvertas“, susipažinkite su naująja Marvel era žiūrėdami „Iksmenus“. Po turtingu siužetu slypi ir gilesni pasvarstymai, o kažkoks paslaptingas triukas neleidžia dar labai ilgai pamiršti to kažko, ką ką tik matei.


BENDRAS VERTINIMAS: 7,5.


Kita apžvalga - tęsinys šio nelengvo darbo. Dedikuosime savo dėmesį 
publikos numylėtajam Loganui.
 

Tags: , ,

Leave a Reply