CINEMATOPHOBIA

Liaupsės ir kritikos strėlės kinui.

rainbow

Terminatorius | The Terminator

Apie filmą:

Žanras: Veiksmo, Sci-Fi.
Metai (Pirmų 3 dalių, kurias ir komentuosiu): 1984, 1991 ir 2003.
Trukmė: 107-137 min.
Režisierius: James Cameron - Jonathan Mostow. 
Vaidina: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Nick Stahl
Vidutinis IMDb vertinimas: 7,63 (Labai gerai)
Mano vertinimas: 7,25 (Galėjo būti ir geriau)
Ar žinojote, kad sykį per filmavimo pertraukėlę Arnold Schwarzenegger 
nuėjo į kavinukę užkąsti. Išties per vėlai jis susiprato vis dar 
esantis su Terminatoriaus makiažu - be akies, suniokotu žandikauliu ir 
nudegęs. 


terminatorius

Apžvalga:

Kartais pasidarydavo gėda, kad dar buvau nemačiusi, drįstu teigti, klasika tapusio filmo „Terminatorius“. Išskyrus 3-iąją jo dalį, neįtkėtinai dažnai rodytą per televiziją. Ir tik pamanyk, filmų vakarams atsitiktinai pasirinkau šį kūrinį. Situaciją iškart linksmina tai, jog veiksmo filmų mėgėja savęs nieku gyvu nepavadinčiau! Tad ar šis filmas pakeitė mano nuomonę? Ar netrukus nuslys užmaršties glėbin?…

TRUMPAI APIE SIUŽETĄ // Saros Konor gyvenimas buvo paprastas ir nuspėjamas. Bet paslaptingas pasikėsinimas į jos gyvybę viską supainioja. Netrukus pagrindinei filmo veikėjai tenka susidurti su žmogumi-robotu, kuris, nenugalimas ir nesustabdomas, siekia ją nužudyti. O keistas vaikinukas, teigiąs atvykęs iš ateities, pasakoja apie artėjančią tragišką pasaulio pabaigą – ir jog Sara yra vienintelė, galinti šį tą pakeisti…

APŽVALGA // Fantastiniai filmai su kelionėmis laike arba kiborgais ima įgauti pagreitį, ir mes turime pakankamai profesionalų J.Cameron’o produktą. Taip, dabar pirmosiose filmo dalyse panaudoti efektai kelia juoką, bet vis dėlto kūrėjai į inovatyvius sprendimus investavo daug. Akivaizdžiai išnaudotas ir A.Schwarznegger’io pagrindinis privalumas – stiprus kūnas (matę filmą supras, kokia detalė yra visiškai neišvengiama 😉 ). Keista yra tai, kad antroji filmo dalis man patiko labiausiai (nes turiu asmeninį dėsnį – antros dalys blogiausios!). Paranoiškas požiūris į vis labiau mūsų gyvenimuose įsigalinčias technologijas pasiekia kulminaciją, tuščios muštynių ir gaudynių scenos nustumiamos į minimaliai reikšmingą planą, mes netgi gauname progą įsigilinti į veikėjų emocijas. To labiausiai trūko 3-iojoje dalyje, dėl ko ir nusprendžiau, kad toliau filmo žiūrėti nebeverta, – įkvėpimas baigia išblėsti – na, o 1-oji filmo dalis atrodo skystoka, pabiroka, na, ir… tiesiog kažkokia be įtampos, jei jau taip paprastai pasakius.

VERTINIMAS // Scenarijus: Filmo veiksmas „vežė“ tik sykį iš trijų. Bet pripažinkime, veiksmo filmai neretai būna daug tragiškesni. 6. Erdvė, efektai: Būtų kvaila purkštauti dėl efektų, kai jau 1984 metais pradedami bandymai televizorių ekranuose pavaizduoti žmogišką robotą. Na, o apokaliptiniai vaizdai 2-oje filmo dalyje buvo velniškai stiprūs ir įspūdingi. 9. Vaidyba, personažai: Gal personažai ir ne itin spalvingi… Nors paranoiškos mamytės a.k.a. Saros Konor personažas man patiko. Na, o už dailų robotišką bėgimą kiborgus vaidinusiems aktoriams pažymį kiek kilstelėsiu. 7. Mintis, idėja: Fantastiniai filmai apie robotus, bijau, jau seniai nebėra naujovė, ypač kalbant apie kokius nors 1991 ar 2003 metus. Ir ta stipri įspėjamoji žinutė, filmo vadeles perėmus nebe J.Cameron’ui, pasitraukė į nereikšmingą užkampį. 7. // VIDURKIS 7,25.

SUSUMAVUS IR APSKAIČIAVUS // Tai – filmas, kurį privalo pamatyti bet kuris veiksmo filmus (ir ypač fantastinius!) mėgstantis žmogus. Paprasti mirtingieji toliau 2-osios dalies žengti neprivalo, bet filmas iki jos tikrai nebuvo blogas. Efektai, robotų baimė – kas gali būti geriau mums, paranoikams?


BENDRAS VERTINIMAS: 7,25


Kita apžvalga - apie uždulkėjusiose filmų kertelėse užstrigusį 
perliuką "Vaiduoklis"!
 

 

Tags: ,

Leave a Reply